Kobieta w okresie karmienia piersią powinna zadbać o zdrową, zróżnicowaną i odpowiednio zbilansowaną dietę. Jest to kluczowe dla prawidłowego rozwoju dziecka, ale też dla funkcjonowania jej organizmu. Jesteś w okresie laktacji i zastanawiasz się, jak powinna wyglądać Twoja dieta? Odpowiedź na to pytanie znajdziesz poniżej. Zapraszamy do lektury.
Podczas karmienia piersią warto wdrożyć zasadę „6U”, opracowaną przez Stanisława Bergera – założyciela Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji w SGGW.
W czasie laktacji zaleca się spożywanie produktów bogatych w białko, tłuszcze i węglowodany. Dieta matki karmiącej powinna być skomponowana tak, aby dostarczyć organizmowi odpowiednią ilość witamin i minerałów.
Zapotrzebowanie na białko u kobiet karmiących wzrasta o ok. 35%. W okresie laktacji zaleca się spożycie ok. 110 g białka na dobę, w tym 60% białka zwierzęcego1. Źródłem białka jest przede wszystkim mięso i jego przetwory, ryby, jaja oraz produkty mleczne2. Jest ono obecne w zbożach, produktach sojowych, produktach strączkowych, orzechach oraz różnego rodzaju ziarnach i nasionach.
W diecie w okresie karmienia piersią tłuszcze ogółem powinny stanowić ok. 30% całkowitej wartości energetycznej1. Tłuszcz zawierający głównie wielonienasycone kwasy tłuszczowe znajduje się w olejach, w tym w oleju sojowym, kukurydzianym, słonecznikowym, oliwie z oliwek. W okresie laktacji zaleca się także zwiększyć spożycie orzechów oraz ryb, w których również jest dużo tłuszczy2.
Według zaleceń żywieniowych dla kobiet karmiących piersią węglowodany powinny dostarczać 56-58% energii niezbędnej organizmowi. Źródłem węglowodanów w pożywieniu powinny być produkty bogate w węglowodany złożone (skrobia) takie jak ziarna zbóż, produkty zbożowe, strączki i ziemniaki. Węglowodany proste i dwucukry powinny za to pochodzić ze świeżych owoców i warzyw1. Dieta matki karmiącej powinna uwzględniać kasze, ryż, makarony oraz pieczywo razowe2.
W okresie laktacji zapotrzebowanie na mikro- i makroskładniki oraz witaminy znacznie wzrasta. By dostarczyć organizmowi niezbędnych mu składników odżywczych i nie dopuścić do powstania niedoborów, dieta w okresie karmienia piersią powinna być pełna produktów zbożowych, przetworów mlecznych, mięsa, ryb, jak oraz owoców i warzyw2.
Według niektórych mam dieta w okresie karmienia piersią nie powinna zawierać laktozy, jednak nie zaleca się prewencyjnego stosowania diety bezlaktozowej i bezmlecznej u matki karmiącej. Nie ma podstaw do przerywania karmienia piersią z powodu kolki niemowlęcej2.
Nie ma także potrzeby rezygnacji z picia kawy. Choć zaleca się ograniczenie spożycia kofeiny u kobiety karmiącej piersią, to może one dziennie przyjmować ok. 300 mg kofeiny. Ponadto w czasie karmienia zaleca się ograniczenie palenia papierosów i picia alkoholu2.
USP Zdrowie Sp. z o.o.
ul. Poleczki 35,
02-822 Warszawa,
(71) 714 94 00,
fax: (71) 714 94 10